

# **Intelligent Community Forum (ICF)**

# **Update on ICF Top7 Evaluation Process**

October 5, 2020







Markham for Intelligent Community of the year

# **Intelligent Community Forum (ICF)**

- A global network and think tank connecting hundreds of cities and regions on five continents
- Promotes research and collaboration on economic development and the exchange of expertise and information to drive excellence and progress in the digital age

## The ICF Framework

- A guiding methodology based on six indicator areas which determine a community's competitiveness and contribute to its success in the digital economy:
  - Connectivity
  - Knowledge Workforce
  - Digital Inclusion

- Sustainability
- Engagement
- o **Innovation**







Markham for Intelligent Community of the year

# **ICF Intelligent Community Awards**

- A yearly awards program which ranks communities from around the world based on their progress and achievement in the 6 indicator areas
- Recognizes readiness and performance in the development of inclusive prosperity, social health and cultural richness on a foundation of information and communications technology







Markham for Intelligent Community of the year

# Markham's ICF Awards Journey

- Markham staff prepared comprehensive and detailed awards submissions highlighting
   Markham's strengths, key projects, collaborations, innovations and crucial success factors
- The submissions involved active engagement of key Markham business leaders including General Motors, IBM and AMD, and York University, Seneca College, University of Toronto and ventureLab
- The City successfully progressed through the first and second levels of the awards:
  - Smart21 Communities of the Year
  - Top7 Intelligent Communities of 2020
- Markham is the first York Region municipality to reach the Top7 level
- Markham is competing for the top honour, ICF Intelligent Community of 2020, along with:
  - Hamilton, Ontario; Hudson, Ohio; Westerville, Ohio; Tallinn, Estonia; Sunshine Coast, Australia;
     Adelaide, Australia







Markham for Intelligent Community of the year

# The ICF Virtual Site Visit (September 9 and 10, 2020)

- ICF adjudicators validated and assessed Markham's achievements as a key part of the Intelligent Community of the Year evaluation process
- Two half-day Zoom sessions were held instead of a physical visit due to COVID-19 (Agenda attached as Appendix A))
- Comprehensive presentations were made by Mayor Scarpitti, Markham Staff, business leaders and other partners, along with interactive discussions and questions. These highlighted our successes and demonstrated why Markham should be selected Intelligent Community of the Year
- Copies of the presentations have been posted on Checkmark
- A recording of the two half day sessions, including the evaluator's questions and related responses by presenters will be posted on Checkmark within the next two weeks







Markham for Intelligent Community of the year

# **ICF Awards Next Steps**

- The ICF adjudicators will report their findings from Markham's virtual site visit to an international ICF jury for evaluation and selection of the winner.
- The ICF Intelligent Community of the Year will be announced at the virtual ICF Global Summit on Thursday, October 29 at 12:45pm.





Markham for Intelligent Community of the year

# ICF Virtual Global Summit (October 21 – 29, 2020)

Markham has the opportunity to showcase its achievements before a global audience through participation in several events at ICF's annual conference:

#### Top7 Conversation, Markham

 Markham's representatives will participate in a 20 minute pre-recorded interview to highlight the City's Intelligent Community successes as a Top7 finalist

#### CIO Roundtable

Municipal CIOs and private-sector executives discuss and debate the challenges of IT infrastructure and services for the public

#### Collaborative Leadership From Council to Community

 A panel of Mayors and City Managers share case studies and exchange ideas for building shared understanding and agreement on action

#### Intelligent Community Awards Announcement

Should Markham be selected as Intelligent Community of the Year, a City representative will give
a brief acceptance speech







Markham for Intelligent Community of the year

## **Recommendation:**

THAT the presentation entitled "Update on the ICF Top7 Evaluation Process" be received.







# Appendix A: ICF Virtual Site Visit Agenda

Markham for Intelligent Community of the year

## Agenda Day One – Wednesday, September 9, 2020

Time	Topic	Presenters
1:00pm – 2:00pm	60 min. Community Overview Presentation	-Mayor Frank Scarpitti -MC – Trinela Cane
2:00pm – 2:15pm	15 min. ICF Co-Founder Presentation	-Robert Bell, ICF Co-Founder
2:15pm – 2:45pm	Engagement (30 min.)	-Nasir Kenea (Digital Markham Strategy) – 15 min. -Andrea Berry (Community Engagement Initiatives) – 15 min.
2:45pm – 3:15pm	Sustainability (30 min.)	-Graham Seaman (Sustainability in Markham) – 30 min.
3:15pm – 3:50pm	Connectivity (35 min.)	-Nasir Kenea (Fibre to Home, YorkNet) – 10 min. -Kimberley Kitteringham (Online Voting) – 25 min.
3:50pm – 4:00pm	10 min. Open Conversation – Day 1 Conclusion, Questions	-MC – Trinela Cane







# Appendix A: ICF Virtual Site Visit Agenda

Markham for Intelligent Community of the year

## Agenda Day Two – Thursday, September 10, 2020

Time	Topic	Presenters
9:00am – 9:10am	10 min. – Day 2 Introduction/Recap/Questions	-MC – Trinela Cane
9:10am – 9:35am	Digital Inclusion (25 min.)	-Andrea Cecchetto, Jennifer North, Markham Public Library (MPL) – (Digital Literacy, Makerspaces)
9:35am – 10:10am	Knowledge Workforce (35 min.)	-Christina Kakaflikas (Educational Collaboration, Talent) – 10 min.  -Chris Dudley (Seneca HELIX program) – 10 min.  -Introduction by Claudia Storto:  -David Zambrano (MPL – STEAM program) – 15 min.
10:10am –11:05am	Innovation (55 min.)	<ul> <li>-Nasir Kenea (Markham Portal, City Innovations) – 10 min.</li> <li>-Introduction by Arvin Prasad:         <ul> <li>-Stephanie Di Perna (ePLAN) – 10 min.</li> </ul> </li> <li>-Christina Kakaflikas (Markham Enables Innovation) – 10 min.</li> <li>-Melissa Chee (ventureLAB - Mission, Programs, Successes) – 25 min.</li> </ul>
11:05am – 11:55am	50 min. Open Conversation – Panel Discussion (ICF and Community leaders)	<ul> <li>-Moderator: Andy Taylor, CAO</li> <li>-Panel Participants:</li> <li>Steven Astorino, IBM</li> <li>Sara LeBlanc, GM</li> <li>Rhonda Lenton, York University</li> <li>Kevin O'Neil, AMD</li> <li>Andrew Sjogren, Mattamy Homes</li> </ul>
11:55am – 12:00pm	5 min. – Day 2 Conclusion/Wrap-up Remarks	-Andy Taylor